13 Ocak 2015 Salı

Çatlak Tedavisinde TCA-Kimyasal Peeling

Çatlak Tedavi Yöntemleri



Çatlaklar,  ilk ortaya çıktığı süreçlerde vitaminler, düşük oranlı aha (alfa hidroksi asitler) kakao yağı gibi yağlarla çatlak oluşumu engelenebilir. İyi bir çatlak bakımı ile çatlaklara oluşmadan müdahale etmek oluşmuş çatlakları gidermekten zordur. Çatlaklar için genelde çatlak giderici kremler satılır, güzellik merkezlerinde ise lazerle çatlak tedavisi, dermaroller çatlak tedavisi, mezoterapi çatlak tedavisi uygulanır. Ancak çatlak tedavisinde en etkili yöntem tca kimyasal peelinle yapılan tedavidir. Ayrıca glikolik asit de bu bakımlarda oldukça önemlidir.

Çatlak Tedavisinde Kimyasal Peeling

Bir kimyasal peeling asidi olan tca cildin tabakalar halinde soyulmasını sağlayarak, çatlak olan bölgelerin deriden atılmasını sağlar. Tca hem derinin soyulmasını sağlar hem de bunun yanında cilt altında çatlağı meydana getiren elastin dokusu ve kolajen sentezini arttırır.

Tca çatlak tedavisi özellikle ABD ve Avrupada çok sık kullanılan bir yöntem. Ayrıca tca ile bakımdan korkanlar, soyulmayı istemeyenler glikolik asit kullanıyorlar. Sonrasında vitamin bakımı yapmak önemli ama bu konuyu da tekrardan hatırlatayım.

Çatlak Gidermede Tca


Trikloroasetik asit olarak adlandırılan TCA epidermis tabaka olarak derinin üst kaltmanlarını ve dermis denen alt tabalarda kontrollü soyma işlemi yapar. Yani esas çatlağın oluştuğu yeteriz kalmış kalojen ve elastin liflerinin uyarılmasını sağlayarak , hem yakma işlemiyle ölü derini tabaka halinde cillten atılması sağlar hem de hareketlendirği hücre dokusunu yeni deri oluşturarak cildin üst tabakası olan epidermis tabakaya taşır.

Bir kimyasal peeling uygulaması olarak yapılacak tca çatlak tedavisinde ilk sorun tca oranını belirlemedir. Genelde %25 tca ile başlamak en doğru tercihdir, sonrasında soyulma yetersiz gelirse %40 tca uygulanabilir.

Çatlak Tedavisinde TCA Nasıl yapılır


TCA asit çözeltisi, çatlakların üzerine kulak çubuğu yardımıyla hızlıca bir kaç kez sürülür. Bu sürmede çatlak bölgenin üzerine sürme biter bitmez, çabucak ilk uygulamaya başlanan bölgeye bir defa daha sürülür. İlk uygulamanızda mümkün mertebe bir dakikadan fazla bekletmeyin. Yani tca yı ilk sürmeye başladıktan sonra toplamda bir dakika bekletin. Sonrasında bölgeyi bol suyla defalarca yıkayın. Uygulamadan sonraki soyulmanın düzeyine bakarak asiti bekletme sürenizi 2 dakikaya çıkarabilirsiniz. 

Eğer soyulma yetersiz geliyorsa oranı yükseltin. Maksimum %40 kullanın ve yüksek oranda asiti de ilk uygulamada 1 dakikadan fazla bekletmeyin. Bu işlemlerdeki amaç, cildinizi tanımanız, böylece sorun yaşamadan bakımınızı yapacaksınız. Cildinizin reaksiyonuna bakarak asit işlemini uygulamaya devam edersiniz. Muhtemelen 8 ayla bir sene içinde çatlaklardan kurtulursunuz. Evet çatlak tedavisi zor iştir öyle çabuk bitmez. Unutmadan asit uygulaması ayda bir sefer yapılır.

TCA Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler 


Tca sürdünüz bir veya iki dakika beklediniz ve yıkadınız. Şimdi bundan sonraki aşama iyi bir bakım yapmaktır. Bu noktada tca sonrası bakım merhemi hazırlamalısınız. Merhem içinde madecassol kullanacağız. Çünkü madecassol gotu kola yani centella asiatica maddesini içerir. Bir tüp madecassol, 10 ml b5 vitamini ( bu vitaminde bepathenol kreminin hammaddesidir), 10 ml e vitamini, 10 ml çinko oksit karıştırıp merhem hazırlayacaksıınz merhemi sekiz satte bir tca sürdüğünüz bölgeye sürmelisiniz.


Muhtemelen beş günle bir hafta arasında o bölgede soyulma başlar. Soyulma başladığında kati suretle siz soymaya kalkmayın. Soyulma kendiliğinden olsun, siz soyarsanız kanatırsınız ve iz bırakabilirsiniz. Soyulma bittiğinde cilt altından çıkan deri kızarık ve pembemsi olacaktır, bu durum normal, çünkü cildiniz kendisini yeniliyor.

Soyulma bittikten 3-4 gün sonra c vitamini a vitamini gibi bakımlar yapmanız lazım. Bu bakımlar çatlakları giderme sürecinizi daha düşürecektir. Özellikle c vitamini ve a vitamini çok önemli, çünkü kolajen ve elastin sentezini arttırırlar.

Aşağıdaki linklerden diğer yazılarıma bakarak konu hakkında oldukça detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Deri Çatlağı

Çatlaklar Neden Oluşur

Hamilelikte Çatlaklar

Çatlaklara İyi Gelen Yağlar
  
Hamilelik Çatlak Bakım Kremi

Çatlak Tedavisi   

Hamilelik Çatlağı Bakım

Cilt Çatlağı

1 yorum: