12 Ocak 2015 Pazartesi

Hamilelikte Çatlaklar


Doğum Çatlakları


Cilt çatlağı özellikle deri hastalıkları arasında ilk sıralarda kendine yer bulmaktadır. Bundaki temel neden ise dış dünya ile ilk bağlantı kuran organımız olan derimizin yeterince korunmaması ve etkileşimde bulunmaması gereken bazı maddeler ile ya gereğinden fazla temas halinde olması ya da etkili çözümlerin üretilmemesi gelmektedir.

Bunun yanı sıra temelinde farklı hastalıkların da var olabileceği muhakkak surette dikkat edilmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse; dolaşım bozukluğuna bağlı varis benzeri hastalıkların neden olduğu cilt çatlakları ilerlemiş hastalık durumunda ise kati surette doktor kontrolünde ve tıbbi ilaçlar ile tedavi edilmeye başlanmalıdır. Yine doktor tavsiyeleri göz önünde bulundurularak çeşitli bakımlarla çözümler de üretilebilmektedir.

Çatlakta Erken Müdahale




Unutulmamalıdır ki cilt çatlağı gibi bir deri problemine ilk evrede müdahale büyük oranda çatlağın gelişimini engellemekte ve yok edebilmektedir. Çatlağın, kolajen ve elastin kopmasına bağlı gelişebildiğide akıldan çıkarılmamalıdır.

Bu noktada tek yapılması gereken ise erken müdahale ederek çatlakların oluşmasının önlenmesidir. Özellikle doğum çatlağı olarak oluşan karın bölgesinde hamilelik dolayısıyla oluşan çatlaklar, kaşıntı ve kızarıklık gibi ilk belirtiler verdiğinde buna gerekli vitamin ve mineral bakımlar yapılmalıdır. Yoksa çatlaklar oluştuktan sonra tedavisi oldukça zordur.

Yine benzer şekilde deri hastalıklarının da neden olabildiği cilt çatlakları doğru ve etkili bakım yaparak hem cildi soyan hem de kolajen ve elastini arttıran kimyasal peeling ile sorunsuz bir şekilde tedavi edilebilmekte olduğu unutulmamalıdır.

Hamilelik Çatlakları


Hamilelik çatlakları ise , benzeri durumlara bağlı olarak ileri derecede cilt sorunlaranı dönüşebilmektedir. Kimi durumlarda başlangıç süreçlerinde kakao yağı, shea butter gibi oleik asit ve E Vitamini bakımından güçlü bitkisel yağlar ve c vitamini, a vitamini, b5 vitamini (d-panthenol) gibi vitaminlerle terapi edildiğinde çatlağın gelişmesinin önüne geçilebilirken, cildin ve çatlağın yapısına bağlı olarak çatlak tamamen yok edilebilmektedir.

Ancak hamilelik süreçlerinde biolojik yapının sürekli değişime maruz kalması ve hormonal değişimler çoğu zaman ortaya çıkan çıkan çatlağın bahsi geçen bitkisel yağ ve vitaminler kullanılsada eçmesi mümkün olamamakta ve daha etkili tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Hamilelik çatlaklağı ciltte bulunan kollajen ve elastin tabakasının zayıflaması sonucu açığa çıkan beyaz izlere verilen isimdir. Hamilelik çatlağı olarak adlandırılan bu durum gebelik döneminde görülebileceği gibi, kilo alıp verme, diyetler, gelişim dönemi ergenlik vb. vücut geliştirme sporları yapanlar ve genetik nedenlerle görülür.

Hamilelik Çatlağı Bakımı


Hamilelik çatlağı ciltte ilk olarak beyaz renkli çizgiler olarak ortaya çıkar. Hamilelik sürecinde devamlı olarak bütün vücudun düzenli olarak izlenmesi gerektiğinden, çatlakların farkına varmak kolaydır.

Çatlağın hamilelik sürecinin ilk evresindede kakako yağı, shea butter,hodan yağı, hindistan cevizi yağı gibi oleik asit ve e vitamini bakımından güçlü bitkisel yağlar ve a vitamini, c vitamini, madecassol, B5 bepantenol yada B3 niyasin gibi vitaminlerle masaj yöntemiyle çatlağın olduğu bölge nemlendirilmelidir.

Bu uygulamanın kolajen ve deri liflerinin hareketlenmesi sağlayarak,  ciltte canlılığın artması, hücre dokularının ve kan dolaşımının hızlandırılmasıyla, çatlağın gelişmesinin önüne geçilebilir ve cildin yapısına bağlı olarak çatlak tamamende yok edilebilmektedir.

Karın Çatlakları Tedavisi


Hamilelik çatlakları genelde karın bölgesinde ortaya çıkar, bir dizi tedavi yöntemi mevcuttur. lazerle çatlakların yakılması, çatlağın yapısına bağlı olarak değişen dalga boylarıyla gerçekleştirilirken, dermabrazyon ve dermaroller gibi yöntemlerde, cildin aşındırılmasına bağlı olarak çatlağın yok edilmesini amaçlar.

Klinik yöntemlerin dışında , çatlak tedavisi konusunda uygulama basitliği ve ekonomik kolaylıklar sunduğu varsayılarak önerilen krem ve jel ürünlerinin, her insanın cilt yapılarının farklılık arzettiği gerçeğinden uzak ve piyasaya dönük amaçlar güdülerek yapılan yönlendirmeler olması , azımsanmayacak oranda dermatolojik sıkıntılara sebeb olabilirken, tedavi sürecinide zora sokabilmektedir.

Kimyasal peeling uygulamarı dışındaki yöntemler klinik tedavi yöntemi olduğundan zamansal ve ekonomik açıdan kimi zaman zorlayan yanları olsada tercih edilebilirken, kimyasal peeling uygulamalrı hem evde kişinin kendi başına gerçekleştirebileceği basitlikte bir yöntem hemde ekonomik açıdan cazip fırsatlar sunduğundan sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Çatlak Tedavisinde Kimyasal Peeling


Cildin tabakalar halinde soyulmasını sağlayarak, çatlak olan bölgeleri deriden atılmasını sağlayan kimyasal peeling uygulamarında öne çıkan en etkili yöntemin tca kimyasal peeling olduğunu söylemek mümkün, ayrıca glikolik asit de oldukça etkili bir başka kimyasal peeling yöntemi. Ancak sadece bu asitleri değil, a vitamini, c vitamini gibi vitaminlerle de cilt altı uyarılmalıdır.


Daha detaylı anlatımları yaptığım tca çatlak tedavisi, glikolik asit çatlak tedavisi yazılarıma bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder